Ιστορία

Ο Σκυλλίας και η κόρη του, Ύδνα, αποτελούν τους πρώτους κολυμβητές υπεραποστάσεων όπως καταγράφονται στα κείμενα της παγκόσμιας ιστορίας. Η ιστορία του Σκυλλία και της Ύδνας αναφέρει πως το 480 π.Χ., μετά από σειρά θαυμαστών επιτευγμάτων στις καταδύσεις, συνελήφθησαν από τον Περσικό στρατό ο οποίος τους επιβίβασε σε πλοίο του στόλου του καθώς ήθελε να τους χρησιμοποιήσει για «κυνήγι» ενάλιων θησαυρών σε ναυάγια της εποχής. Στην συνέχεια όμως οι ιστορικοί κολυμβητές αντιλήφθηκαν ότι οι Πέρσες σκόπευαν να τους χρησιμοποιήσουν στην επικείμενη ναυμαχία του Αρτεμισίου, γεγονός που θα έφερνε τον Σκυλλία και την Ύδνα αντιμέτωπους με τους ομοεθνείς τους. Μαθαίνοντας λοιπόν τα νέα οι αρχαίοι ήρωες βούτηξαν στη θάλασσα, έκοψαν τα σκοινιά από τις άγκυρες των περσικών πλοίων και ξεκίνησαν το κολυμβητικό τους ταξίδι μέχρι το Αρτεμίσιο για να ενημερώσουν τον ελληνικό στόλο.

Τα ιστορικά κατορθώματα των δυο αυτών κολυμβητών έχουν καταγραφεί από τον Πατέρα της Ιστορίας, Ηρόδοτο, ο οποίος εκθείασε τον Σκυλλία και την Ύδνα, τόσο για τις κολυμβητικές τους ικανότητες όσο και για την σημασία των πληροφοριών που μετέφεραν στους Έλληνες, οι οποίες επέτρεψαν στον Στόλο να οργανωθεί για τις επικείμενες ναυμαχίες και τελικά να θριαμβεύσει. Με αυτό τον τρόπο καταγράφηκε στην ιστορία πριν 2.500 χρόνια η πρώτη μαραθώνια κολυμβητική διαδρομή, η οποία σύμφωνα με τον Ηρόδοτο υπολογίζεται στα 80 στάδια, δηλαδή 9 ναυτικά μίλια!

Προς τιμήν των πρώτων κολυμβητών υπεραποστάσεων, του Σκυλλία και της Ύδνας, διεξάγεται η διοργάνωση «Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης», στα στενά του Αρτεμισίου, δηλαδή την τοποθεσία της ιστορικής ναυμαχίας μεταξύ Ελλήνων και Περσών. Ο κολυμβητικός αγώνας δίνει συνεπώς τη δυνατότητα στους σύγχρονους κολυμβητές να μιμηθούν το ιστορικό κατόρθωμα του Σκυλλία και της Ύδνας, κολυμπώντας πάνω από τα ναυάγια της ιστορικής ναυμαχίας του Αρτεμισίου.

Η διοργάνωση προωθεί το ιστορικής σημασίας επίτευγμα των πρώτων κολυμβητών μαραθώνιας διαδρομής και έχει ως στόχο την προβολή και διάδοση του ιστορικού πλούτου του Αρτεμισίου και της Ελλάδας συνολικά.

©2020. All rights reserved